Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ (OSHO)


Όταν δεν υπάρχει αυτός ο άλλος που μετράει στη ζωή μας, μπορούμε είτε να νιώθουμε μοναξιά, είτε να χαρούμε την ελευθερία που φέρνει η μοναχικότητα. Όταν δεν βρίσκουμε στήριγμα στους άλλους για τις αλήθειες που νιώθουμε βαθιά μέσα μας, μπορούμε είτε να νιώσουμε απομονωμένοι και πικραμένοι, είτε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι η διορατικότητά μας έχει τη δύναμη να ξεπερνάει την έντονη ανθρώπινη ανάγκη για επιβεβαίωση από οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους.

Αν αντιμετωπίζεις τώρα μία τέτοια κατάσταση, σκέψου συνειδητά το πώς επιλέγεις να δεις τη μοναχικότητά σου και ανέλαβε την ευθύνη της επιλογής που κάνεις!



Η ταπεινή μορφή αυτού του χαρτιού λάμπει με ένα φως που αναβλύζει από μέσα της. Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Γκωτάμα Βούδα στην πνευματική ζωή της ανθρωπότητας είναι το ότι είπε στους μαθητές του με έμφαση: "Γίνετε φως του εαυτού σας". Τελικά καθένας θα πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει το δρόμο του μέσα στο σκοτάδι, χωρίς καθόλου συντρόφους, χάρτες ή οδηγό.

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ, ΑΠΛΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΜΟΝΑΞΙΑ...

Και υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη μοναξιά και τη μοναχικότητα! Όταν νιώθεις μοναξιά, σκέφτεσαι τον άλλον, σου λείπει ο άλλος. Η μοναξιά είναι μία αρνητική κατάσταση.

Νιώθεις ότι θα ήταν καλύτερα αν ήταν εκεί ο άλλος, ο φίλος σου, η γυναίκα σου, η μητέρα σου, ο αγαπημένος σου, ο άντρας σου. Θα ήταν καλά, αν ο άλλος ήταν εκεί, όμως δεν είναι...

Η μοναξιά είναι η απουσία του άλλου.
Η μοναχικότητα είναι η παρουσία του εαυτού μας.


Η μοναχικότητα είναι πολύ θετική. Είναι μια παρουσία που ξεχειλίζει, Είσαι τόσο γεμάτος παρουσία, που μπορείς να γεμίσεις ολόκληρο το Σύμπαν με την παρουσία σου. Και δεν σου χρειάζεται κανένας!!!

OSHO

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους βρήκα και ένα ενεργό blog! Άλλη μοναξιά κι αυτή. Ευτυχώς εγώ τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι πάντα καλά! Σ' ευχαριστώ από καρδιάς!!!

      Διαγραφή